klippningar

Olika klippningar, hur är eran ponny/häst klippt?

Helklippning
Hästen klipps från topp till tå inklusive benen och huvudet. En sådan klippning kan ta upp till fem timmar och bör inte testas första gången hästen klipps.


Variant av helklippning
Spara benen och en liten "pad" under sadeln. Klipp ganaschen fram till där tränsets sidostycken ligger.


Halvklippning
Klipp hela hals- och bogpartiet samt frambenen till nedanför knäet. Från manken klipper du snett bakåt-nedåt mot ljumsken. All päls finns alltså kvar på rygg och bakben. Då behövs inget ländtäcke vid ridning och man skyddar hästens ömtåliga njurar och ryggparti från nerkylning.


Spårklippning
Klipp en rand uppifrån strupen, längs hela halsen och sedan längs hästens sidor fram till bakbenen. Spårklippning passar en häst som inte svettas särskilt mycket. Normalt sett behöver den inte ha täcke i stallet (naturligtvis beroende på stalltemperatur och hur känslig den är) när den är klippt så här lite.


Filtklippning
Klipp som om det låg en filt över manke, kors och rygg. Man kan klippa en "halv oval" uppåt i flanken om hästen svettas mycket där.


Jaktklippning
Kroppen klipps men man lämnar kvar en "vojlock" på ryggen (lägg gärna på en vojlock som mall när du klipper!). Huvudet och benen klipps inte. Sadelläget lämnas oklippt för att mildra trycket från sadeln och förhindra skav.


Islandshästar
Klipp en triangel på halsen och bringan. Då kan hästen ridas och ändå gå i hagen utan att frysa.


Symboler
Klipp en symbol som gör din hästs klippning mer personlig! Kanske initialen i namnet, eller varför inte hela namnet om det inte är för långt? Eller kanske ett hjärta, en stjärna eller en blixt? Låt fantasin flöda!

Kommentarer
Postat av: Mye

kosack är spårklippt :)

2010-10-30 @ 16:34:58
URL: http://myen.blogg.se/
Postat av: Camilla

jag brukar köra en variant av helklippning, klippa hästarna till knäna, lämna huvudet och även lämna ryggen och rumpan (då hästarna aldrig svettas särskillt mycket där + skyddar rygg och njurar från kyla)

2010-10-30 @ 18:35:50
URL: http://unafraid.blogg.se/
Postat av: Loella

Vilket bra inlägg! Jag har klurat mkt på om och framförallt HUR jag ska klippa Zeb, nu vet jag - Islänningklippning :) Tack så mkt!

2010-10-30 @ 19:02:50
URL: http://stallbrudarnas.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0